Möllorna på Ringstorp

Det har tidigare funnits två möllor i vattentornets (koloniområdets) omedelbara närhet. På fotot som är taget 1924 syns de två möllorna. Det som är lite förvirrande är namnen på de två möllorna. Vilken är vilken?


Vi vet att det är skillnad på utformningen av de fyra tornen på vattentornet. De främre är runda och de bakre är fyrkantiga. Förstorar man upp fotot går det faktiskt faktiskt att se denna skillnad. Vi är nästan säkra på att det som sticker upp i horisonten, till höger om vattentornet, är Kärnan.

Det skulle innebära att möllan till vänster i bilden är den man kallar för Stattenamöllan och som stod på Grenadjärsgatan på Ringstorp.

Detta bevittnar även Gunnar Olofsson, tidigare kolonist på området. Han såg för första gången möllan när han 1946 gjorde sin militärtjänst i Helsingborg som infanterist i Skånska dragonregementet P2. Gunnar har av Rolf Andersson, tidigare koloniägare, fått de kort på möllan som han tog strax innan den blev flyttad till Bräcke 1979. Flytten, som påbörjades kl 10:00 kvällen, gjordes av GDL Gamla dragarlaget i Helsingborg. På morgonen dagen efter var möllan borta.  Enligt Rolf Andersson byggdes möllan i Värnamo i mitten av 1800-talet och flyttades till Stattena/Ringstorp 1860, där den var i bruk fram till 1940-talet.

Den andra möllan, den till höger om kärnan på bilden, måste då i så fall vara Ringstorpsmöllan som stod ungefär där Stattenahemmet på Ringstorpsvägen finns i dag. Kvarnrörelsen hade dock avvecklats under krigsåren 1914-18. 1919 startade Nils Sjunnesson jr (1883-1961) ett företag under namnet Ringstorp, Sjunnesson & Co Kommanditbolag. Fabriken inrättades på tomten för den gamla Ringstorpskvarnen som drevs av fadern Nils Sjunnesson d.ä.

Om man studerar fotot så undrar vi om inte möllan stod ytterligare lite längre mot sydväst och närmare Rosenbergsgatan. Kanske ända nere på Röamöllegatan även om det är svårt att se. Det som är gåtfullt är varför möllan som stod på Ringstorp kallades för Stattenamöllan och tvärtom. Båda möllorna är så kallad holländare som är en typ av väderkvarn med en roterbar toppkupol som kan vridas i ett önskat gradtal för ett optimalt utnyttjande av vindens kraft. Således ser de nästa likadan ut så båda kunde egentligen vara förlagan till föreningens logga. Vi tar gärna emot kommentarer angående detta. Skriv i kommentarsfältet längre ner på denna sida.

%d bloggare gillar detta: